Tine Mortier - Zoeper!

Tine Mortier - Zoeper!

Van beesten en tijdbommen

UitgelezenPosted by www.tinemortier.be Sun, July 14, 2013 12:00:39

Opa’s huis staat op de beste plek van de wereld. Gelukkig maar, want doordat papa en mama steeds ruzie hebben, moeten Bente en Bram een tijdje bij opa logeren. Opa werkt in de dierentuin, die vlak naast zijn deur gelegen is. Omdat het vakantie is, krijgt de tweeling een eigen sleutel van de zijingang van de zoo en mogen ze met hem mee om te helpen. Bente en Bram missen papa en mama soms wel een beetje, maar dat weten opa Kees, dierendokter Henk en de dieren van de zoo meer dan goed gemaakt. De kinderen helpen met olifantenpoep ruimen, een aangespoelde schildpad verzorgen en een jonge gorilla laten wennen aan een nieuwe omgeving. Ze hebben geen seconde de tijd om zich te vervelen.

Alles wijst er dus op dat het een fantastische vakantie zal worden. Maar dan blijkt opa niet zo kerngezond als hij wil doen uitschijnen, en Bente en Bram ontdekken een akelige brief van het ziekenhuis. Opa heeft iets aan zijn hart. Een ernstige kwaal, waardoor hij een soort van tijdbom is. Meneer Rammelhart, zo noemt Bente hem wanneer hij het niet hoort. Of opa Rikketik of Kees Klunshart. Bram en Bente doen er dan wel wat lacherig over, maar vanaf dat ogenblik beslissen ze toch om hem geen minuut uit het oog te verliezen.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is ‘Komt een dier bij de dokter’ van Bouwien Jansen geen moppenverzameling, maar een leesboek voor 8+ (of een voorleesboek voor iets jonger). Het verhaal van Bente, Bram en hun opa wordt verteld in korte hoofdstukken, waar af en toe een zwierige tekening van Sylvia Weve bij is geplaatst. Het boek is vlot en grappig en geeft vrij veel informatie over het reilen en zeilen van een dierentuin.

Maar de kern van het verhaal is uiteraard de hartkwaal van opa, en hoe hij daar in al zijn koppige ontkenning mee omgaat, of net niet. De plot is af en toe ietwat overdreven, maar dat stoort niet omdat het verloop logisch wordt geschetst. Er is voldoende aandacht voor de gevoelswereld van de personages, en dan vooral van de tweeling, die af en toe wel heel erg gekweld worden door schuldgevoel. Er zit behoorlijk wat spanning in het verhaal, die dankzij het happy end draaglijk wordt gemaakt.

Een fijn vakantieboek en een debuut dat doet uitkijken naar meer!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.