Tine Mortier - Zoeper!

Tine Mortier - Zoeper!

Happy me

LezingenPosted by www.tinemortier.be Thu, February 28, 2013 14:21:26

De eerste lezingen van het seizoen zijn altijd een beetje spesjaal.

Een mens moet er weer in groeien, in dat extra vroege opstaan, uren rijden en ontbijten onderweg. In het lezen en vertellen, spelen en vragen beantwoorden, alsof het de allereerste keer is. In het omgaan ook met kleuters en (heel) jonge kinderen.

Maar het lukt zo wonderwel.

Vandaag was ik te gast in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. Ik bezocht er de eerste en de tweede kleuterklas, en dat is niet evident. Ik had er zelfs een beetje schrik voor, want soms zijn zulke jonge kinderen nog niet gewend om een uur lang stil te zitten luisteren naar een verhaal. Maar dat waren ze in Brugge absoluut wel.

Het hele nest (beetje uitgedund door griep, helaas) zat gebiologeerd te luisteren, zurfte mee alsof ze elke dag niets anders deden, verzon geheime wapens om zoeperspinnen te lijf te gaan, antwoordde op mijn gekste vragen en aarzelde niet om zelf ook allerlei dingen te vertellen. Een kind dat volgens de juf haast nooit spreekt, kon amper zwijgen en zwierde meermaals haar vingertje enthousiast omhoog.

En ik kreeg knuffels. Massa’s.

In de pauze kwam een van de jongetjes naast mij op het bankje zitten. Hij schoof steeds dichterbij, tot hij helemaal tegen mij aangeplakt zat en ging toen met zijn handje mijn rug zitten aaien, terwijl hij glimlachend voor zich uit staarde. Aan de andere kant was een ontzettend verlegen meisje komen zitten, dat mij af en toe een duwtje gaf om mijn aandacht te trekken, en mij daarbij de hele tijd met het allerliefste lachje aankeek. En ondertussen deed de juf broeken, truien en jasjes dicht. Met een liefde en een geduld alsof het ook voor haar de allereerste keer was.

Het was een absoluut zalig moment. Alsof de tijd heel even bleef stilstaan.

En toen mocht ik na de pauze nog een keer.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Nele Wed, March 06, 2013 08:48:20

Zo mooi beschreven.

Mijn respect voor kleuterjuffen (en bij uitbreiding alle mensen die in 't onderwijs staan) is eindeloos.