Tine Mortier - Zoeper!

Tine Mortier - Zoeper!

Over het (on)nut van schrijftheorieën en wat ze te maken hebben met yoga

SchrijftipsPosted by www.tinemortier.be Tue, August 28, 2012 20:39:27
Ik geef dus schrijfles, maar dat wist u ongetwijfeld al. Ik durf er wel eens reklaam voor te maken. Morgen of overmorgen plan ik trouwens een uitgebreide blogpost met de hoe, wat, wanneer, waarom en nog veel meer van de nakende schrijfcursussen in Kortrijk, maar dit terzijde.

Elk jaar opnieuw merk ik dat cursisten reikhalzend uitkijken naar de onthulling van de ultieme schrijftheorie.
'Hoe moet het nu eigenlijk écht?'
Ik weet het niet.
En eerlijk gezegd, ik denk dat weinig (of geen) schrijvers het helemaal precies weten. We doen maar wat. Al is dat natuurlijk ook niet waar. We zien bij eigen of andermans manuscript vrij snel wat eraan schort, en hoe het euvel te verhelpen. Maar we schrijven niet vanuit een achterliggende theorie. Er bestaat nu eenmaal geen magische formule om een boek, verhaal of gedicht tot een goed einde te brengen.

Enfin.
Ik probeer het zo goed mogelijk duidelijk te maken aan al mijn schrijvers in spe. Ik doceer weinig theorie, maar geef massa's tips. Niet om alles op magische wijze in één keer te laten lukken, maar om via omwegen de eigen methode te ontdekken. Soms lukt dat duidelijk maken wonderwel en bijzonder snel, soms ook niet.
Tot ik op deze pagina stuitte.

Een citaat:
Aan de meeste theorieën over schrijven kleeft een groot nadeel: je houdt er ‘verknipte’ ideeën over schrijven aan over. De meeste theorie doet namelijk vermoeden dat schrijven bestaat uit deelvaardigheden, en dat je verhaal bestaat uit een plot, een personage, een conflict, een perspectief, een decor en zo nog wat elementen. Maar niets is minder waar, zo ontdekte ik tijdens… een yoga-les.
[Ton Rozeman]Ik ben het zo goed als helemaal eens met Ton, en wie mijn tegendraadse karakter kent, weet dat zulks iets wil zeggen. Behalve dat van die yoga, want geen haar op mijn hoofd die overweegt om mij in zulke bochten te wringen. Ik zie mij al zitten zeg!
Dubbel fijn dus, dat dhr. Rozeman die moeite heeft gedaan om tot dit verhelderende inzicht te komen en dat met mij en u allen te delen.

En voor wie het allemaal in de praktijk wil brengen: op naar die cursus!
Info volgt.


  • Comments(1)//blog.tinemortier.be/#post32