Tine Mortier - Zoeper!

Tine Mortier - Zoeper!

Zongebruind en gepekeld

Radio TahuantinsuyoPosted by www.tinemortier.be Wed, August 15, 2012 06:27:45

En dan voel je je plots officieel oud.

Trots ook, natuurlijk. Maar toch vooral oud.

Want terwijl jij onder een niet-bestaande zon in het harde, koude zand van Montañita – 'Daar moeten jullie echt een keer naartoe!' – ligt te doen alsof het lekker warm is, zitten je twee Zonen opeens met een surfplank in de Stille Oceaan. Een echte surfplank. In een echte Oceaan, die helemaal niet zo stil is als zijn naam doet vermoeden. Samen met een instructrice die nauwelijks ouder is dan hen, maar die wel zomaar eventjes de Ecuadoraanse surfkampioene is.

Ze heeft een lijf om u tegen te zeggen, zongebruind en gepekeld, en een stralende tandpasta-glimlach. De Zonen smelten terwijl je erop staat te kijken en doen zo mogelijk nóg harder hun best dan ze al van plan waren. Vastberadener dan ooit zijn ze. Om die hoge, bulderende golven te trotseren. Om elkaar de loef af te steken. Om indruk te maken op zichzelf, op de strandgangers, en op de mooie instructrice. Op jou hoeven ze geen indruk meer te maken. Het simpele feit dat ze in het aanschijn van al dat zeegeweld niet bevend achteruit wijken, vind je al meer dan heldhaftig.

En kijk: het wonder geschiedt.

Bij de tweede poging staat de ene Zoon recht. Zomaar, bovenop die lange, onstabiele plank op de wilde golven. En enkele pogingen later doet de andere Zoon het hem na. Terwijl jij nog steeds verkleumd de zonnebader uithangt, glijden jouw twee oudste kinders over het water. Alsof dit het meest logische is wat ze deze vakantie hadden kunnen doen. Alsof ze ervoor geboren zijn.

Stiekem ben je onvoorstelbaar trots. Je gloeit er zelfs een beetje van, ondanks de lichte motregen en de kille wind. Je trekt je schouders recht en kijkt om je heen, met een blik die alle omstaanders duidelijk moet maken dat dit jouw kinderen zijn. Zelfs al lijken ze niet op jou, en zelfs al hebben ze hun sportieve aanleg duidelijk van een ander.

En dan voel je die koude zeewind weer. Dus je steekt nog 1 dikke duim op naar je Zonen en rolt je dan maar weer in een bolletje. Ach. Eigenlijk heb je vooral zin in een warm bad.

Je bent gewoon officieel oud.

  • Comments(3)//blog.tinemortier.be/#post29