Tine Mortier - Zoeper!

Tine Mortier - Zoeper!

Per slot van rekening draait het om geloof

Radio TahuantinsuyoPosted by www.tinemortier.be Fri, August 10, 2012 06:23:39

Ik had de Schoonmoeder al ontelbare keren over 'La Virgen del Cisne' of de Maagd van de Zwaan horen vertellen. Hoe miraculeus ze was, hoe wonderschoon en hoe alom aanbeden. En dat ik er maar beter ook een keer naartoe kon gaan, en wijwater kopen en scapuliertjes en een paternoster, voegde ze er dan meestal ondubbelzinnig aan toe. Ik had het altijd vermeden.

Maar nu waren we wel heel dicht in de buurt, dus maakten we de kleine omrit. En eerlijk gezegd: het loonde de moeite. Echt waar. De kerk waarin de Wonderlijke Maagd wordt bewaard, ligt in een mooie vallei, in een soort kom tussen de omringende bergen. In tegenstelling tot wat je zou vermoeden gezien de bijna onbewoonde streek en de eenzaamheid van de weg ernaartoe, was het bijzonder druk in El Cisne. De voorbereidingen voor het jaarlijkse feest en de processie – waarbij het beeld van de Maagd in een optocht te voet naar het 70 km verderop gelegen Loja wordt gedragen – waren al volop aan de gang. En wie niet op tijd kwam, was zijn plekje om te verkopen kwijt. Want verkocht wordt er volop in El Cisne, ook buiten de feestperiode.

Standjes met Mariabeelden, wijwater, scapulieren, kaarsen en dies meer omringen de kerk. Maar dat is niet alles. Veruit het tweede belangrijkste onderdeel van de commerce in de paar straten rond het heiligdom bestaat uit snoepgoed en zoetigheid. Overal mag je proeven, en overal word je even vriendelijk aangepord om te kopen. De handelaars zitten er net niet tot in de tempel, maar het scheelt niet veel.

Enfin.

We kochten braaf wat we verondersteld waren te kopen en brandden kaarsen aan de ingang van de kerk. Na afloop hingen we zelfs een paternoster aan het stuur van onze wagen – je weet maar nooit waar het goed voor is, en bovendien zien we er op die manier nóg beter geïntegreerd uit – én ik kocht een soort van schrijn met een rode lamp erin. Voor in mijn schrijfkot. De twee bidons met wijwater voor de Schoonmoeder bleken bij inspectie gebotteld te zijn, wat mij toch enigszins doet vermoeden dat ze niet ter plekke aan de bron waren gevuld, zoals ons werd verzekerd door de schattige verkopertjes van pakweg een jaar of tien. Zij gaan dus ongetwijfeld recht naar Hel of Vagevuur wegens liegen over Heilige Dinges.

Maar we waren al te ver om terug te rijden en ons van het échte heilige spul te voorzien. Dus heb ik gewoon snel even de schroef losgedraaid en dan weer vastgedraaid. Want zeg: water is water. En per slot van rekening draait het om geloof, nietwaar?  • Comments(0)//blog.tinemortier.be/#post28