Tine Mortier - Zoeper!

Tine Mortier - Zoeper!

Integratie is gewoon een kwestie van veel en luid toeteren

Radio TahuantinsuyoPosted by www.tinemortier.be Tue, July 24, 2012 03:30:37

Het is een code. Een duistere, ingewikkelde en ondoordringbare code. Dat is de onvermijdelijke conclusie na twee dagen Ecuador.

Een van de meest opvallende geluiden hier is het constante getoeter op straat: een muzikaal spel van lange en korte biepen, van hard en zacht geclaxonneer. In tegenstelling tot bij ons heeft het toeteren in Ecuador veel meer functies dan enkel een waarschuwing of dreigement. Hier is het vaak een groet – dan heeft de chauffeur hoogstwaarschijnlijk een mooie vrouw gezien of wil hij de aandacht trekken van een vriend aan de overkant van de straat. Soms is het toeteren ook een uitnodiging – in dat geval heeft de chauffeur ongetwijfeld een mooie vrouw gezien of wil hij rondslenterende toeristen zijn taxi in lokken. Maar meestal lijkt het toeteren een kwestie van existentiële bevestigingsdrang – dan heeft de chauffeur er dringend behoefte aan om te laten weten dat hij bestaat. Afgaande op het aantal variaties in toeterschema, -ritme en -intensiteit, zijn er daarnaast nog een honderdtal andere redenen die een buitenlander onmogelijk kan bevatten, dus laten we vooral geen moeite doen.

Maar eigenlijk toeteren de Ecuadoranen gewoon omdat ze dat leuk vinden.

En kijk, dat kunnen wij ook.

Sinds vandaag beschikken we over een auto om het land rond te toeren. En het eerste wat we hebben gedaan, is de toeter uitproberen. We zijn er nog een beetje onhandig in – we snappen de code niet, weet u wel – maar dat komt ongetwijfeld nog. In afwachting daarvan zitten de kinderen alvast op de achterbank te juichen bij elke biep, toet of ander irritant geluid dat onze wagen voortbrengt.

When in Rome..., nietwaar? Van gebrek aan integratie kan men ons dus alvast niet beschuldigen.

  • Comments(0)//blog.tinemortier.be/#post21