Tine Mortier - Zoeper!

Tine Mortier - Zoeper!

Want schrijven is ook een beetje tekenen

WorkshopsPosted by www.tinemortier.be Sun, October 06, 2013 20:22:41
Wie het Gentse stadsgebeuren een beetje volgt, weet dat het dit weekend The Big Draw was - een evenement om zoveel mogelijk mensen aan het tekenen te krijgen.
(En dat lijkt wondergoed gelukt te zijn, getuige deze foto die ik maakte in de inkomhal van het SMAK.)

Er waren meer dan 100 activiteiten in de Gentse binnenstad, waaronder ook twee workshops van mij.
Nu weet u ongetwijfeld dat ik een mens van het schrijven ben, en niet zo van het tekenen. De vraag naar een tekening, een schets of 'iets anders moois' in een poëzie-album op de Boekenbeurs heeft al menig kind met tranen in de ogen van mijn signeertafel doen wegrennen. Dat is althans wat sommige collega's beweren. (Met name een welbepaalde illustrator, maar ik noem geen namen!)

Enfin.
Als je door het SMAK gevraagd wordt, dan zeg je niet zomaar neen. Ik gaf dus met bijzonder veel plezier een workshop 'Verhalen verzinnen bij tekeningen'.
Er kwamen beeld- en andere verhalen, gedichten en zelfs een enkele filosofische tekst. Het ging over onzichtbare keizers, verliefde duiven, hamburgertaarten, jagers met skistokken die gespiest op een barbecue terecht kwamen, onthoofde engelen en 125-jarige mannen met vreemde ziektes.
Het was een fantastische dag, vol spannende, enge, grappige en ontroerende verhalen. Het was een fantastische dag, vol heel bijzondere kinderen.
Dank daarvoor.
  • Comments(0)//blog.tinemortier.be/#post65

The Big Draw

WorkshopsPosted by www.tinemortier.be Wed, August 21, 2013 11:01:38
Het is zo ongeveer al in elk medium aangekondigd, dus dik kans dat u er al van gehoord heeft. The Big Draw is een internationaal tekenfestival, met als simpel hoofddoel: iedereen aan het tekenen krijgen. En daar doe ik aan mee, op zondag 6 oktober in Gent.

Voor u van halve hartaanval doet: geen paniek. Ik ga zelf niet tekenen. En ik ga ook geen tips geven om u beter of mooier of expressiever of wat dan ook te laten tekenen. Ik ken mijn stiel, en tekenen zit daar niet bij.
Wat ik wel ga doen: kinderen helpen om verhalen te schrijven bij tekeningen. In het SMAK, alstublieft. Bij tekeningen van beroemde mensen dus. (Ik heb al eens een keer zoiets gedaan - zie foto hieronder - en dat viel dik mee. Om niet te zeggen: het was Zoeper!) En ondertussen kunnen de ouders geheel gratis het museum bezoeken, van 10u tot 13u.

Zeg nu zelf: geen slechte deal.
Ik zie u dus allen over anderhalve maand in het SMAK?
  • Comments(0)//blog.tinemortier.be/#post62

Verzamelbak

WorkshopsPosted by www.tinemortier.be Tue, March 05, 2013 14:42:47

Mijn hoofd is een verzamelbak. Helaas is die niet van het netjes-geordend-klasseerding-soort, maar eerder van het verdorie-waar-heb-ik-dat-nu-alweer-gelaten-soort. Kleurrijk maar chaotisch zeg maar, zodat ik telkens weer op zoek moet naar de dingen die ik er ergens heb opgeborgen, achtergelaten of domweg vergeten.

Sinds zondagmiddag is dat hoofd trouwens een aantal totaal nutteloze, maar daarom niet minder fantastische weetjes rijker. Ik was toen namelijk te gast in het redelijk schitterende Mini Museum Mussenzele in Haaltert, en daar leerde ik:

· * dat je niet minder dan 14 liter melk nodig hebt om 1,7 kg boter te maken (is dat niet ontzettend veel?!)

· * dat klompen van wilgenhout gemaakt worden

· * dat pakweg 60 jaar geleden 92% op je schoolrapport door de juf van dienst wel degelijk als ‘zeer wel’ werd bevonden, maar dat ze toch dacht dat je nog net een stukje beter kon. (Waarbij ik dus bedacht dat de kinderen toen oftewel allemaal ontzettend hoogbegaafd waren, oftewel opgescheept zaten met een net iets té ambitieuze juf.)

Het was met andere woorden een bijzonder leerrijke én leuke namiddag.

Ik maakte ook nog wat foto’s van dat fijne museum, zoals u hieronder kunt zien. En oh ja, en ik gaf er een workshop ‘slow mail’. Wie mij een beetje kent, kan al wel vermoeden dat het niets te maken heeft met traag schrijven, laat staan met traag spreken. Het gaat om brieven die pas binnen 17 jaar bezorgd zullen worden.

Nieuwsgierig? Klik dan hier.

  • Comments(0)//blog.tinemortier.be/#post43

Schrijfworkshop

WorkshopsPosted by www.tinemortier.be Wed, February 08, 2012 23:01:34
Worden schrijvers met een zeldzaam talent geboren?
Of kan je leren schrijven?
Kan je de muze oproepen of moet zij je vinden?
En kan je elke morgen om half negen een vlaag van inspiratie verwachten?

Met al deze vragen en nog veel meer kan je zaterdagmorgen terecht in het Conservatorium van Kortrijk voor een gratis workshop Creatief Schrijven. Ter gelegenheid van de Dag van het Kunstonderwijs (ja ja, wij doen aan kunst!) leer ik je in een handomdraai waar je inspiratie haalt, hoe je een verhaal of een gedicht opbouwt en afwerkt. We zoeken naar de techniek om spitse dialogen te schrijven, personages tot echte karakters te boetseren en een eigen dynamiek te creëren.

Enfin, we proberen al deze aspecten van het schrijven even aan te raken. Voor het echte werk moet je gewoon volgend schooljaar naar de cursus Literaire Creatie afzakken. Maar zaterdagmorgen kan je alvast lekker komen proeven.

Nog vragen?
Stuur mij een mail en ik schrijf je per kerende terug.
(Als de muze meewerkt, welteverstaan.)  • Comments(0)//blog.tinemortier.be/#post9